Syslöjd och snart sommarlov

Det börjar närma sig skolavslutning och sommarlov. Min dotter slutar 6:an och det innebär att eleverna får med sig en hel del alster som de har gjort under åren på mellanstadiet, bland annat alster från syslöjden. Till hösten blir det högstadiet och ny skola.

Jag tyckte det var lite extra intressant att få titta igenom vad de hade sysslat med på syslöjden. Kommer du ihåg vad du gjorde på syslöjden när du gick i skolan? Jag kommer ihåg att jag sydde ett par bruna trikåbyxor, en svart och ljusblå t-shirt och en vit t-shirt med öppna axlar med knappar som detaljer. Jag har länge tänkt att jag skulle återskapa den vita t-shirten, då det var en favorit. Jag har köpt tyg till detta, kanske blir det av under semestern.

Jag tänkte visa lite material på vad som årskurs 3-6 klassar gör på sysljöden.

Körkortstest. För att få börja sy med symaskinen får alla göra ett körkortstest. Det innebär att man tränar att sy raksöm, sicksack mm på övningsmallar av papper. Detta kommer jag ihåg att även jag fick göra när jag hade syslöjd.

Körkortstest.
För att få börja sy med symaskinen får alla göra ett körkortstest. Det innebär att man tränar att sy raksöm, sicksack mm på övningsmallar av papper. Detta kommer jag ihåg att även jag fick göra när jag hade syslöjd.

 

Terminens planering på vad som skall göras.

Terminens planering på vad som skall göras.

 

Projekt Spindel Planering och resultat.

Projekt Spindel
Planering och resultat.

 

Projekt. Kudde.

Projekt Välj själv- Kudde.

Planering för årskurs 5.

Planering för årskurs 5.

Projekt. Pennfodral.

Projekt. Pennfodral.

 

I årskurs 6 fick min dotter en ny slöjdlärare och då frångick de planeringspärmen och började använda sig av datorn. De använde sig av sidan www.slojda.nu där man ansluter sin skola så eleverna kan lägga in sina alster under fliken slöjdportfolio samtidigt som de kan kolla på vad andra elever gjort. Denna sida utsågs 2012 till årets digitala läromedel och det är väldigt många skolor som har anslutit sig över hela Sverige. Denna sida är rolig att titta på. På sidan kan man söka på olika slöjdalster och bli inspirerad av vad elever runt om i landet har slöjdat.

Projekt Välj själv- Ipadfodral.

Ett av projekten i årskurs 6  Ipadfodral.

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Slöjd i skolan. Bookmark the permalink.