Tights

För någon vecka sedan så besökte jag en lokal tygaffär och hittade då ett tyg som jag ville sy något till min dotter av. Jag såg då en jumper framför mig. Jag köpte 1,5 m av tyget. Dottern gillade tyget, men någon jumper hade hon inte tänkt sig. Nej, tights skulle det bli.

Så här sydde jag hennes tights.

1. Jag började med att klippa isär hennes gamla svarta tights så att jag skulle kunna använda dem som mönster. Jag valde att klippa upp sömmarna istället för att sprätta, då det sparade mycket tid eftersom interlock sömmar inte är alldeles lätta att sprätta.

2. Mönstret lades ut på dubbelt tyg i tygriktning. Eftersom de gamla svarta tightsen var på gränsen till för små, så lade jag till 2 cm på sidorna, 10 cm på benlängden och 5 cm på höjden i midjan. Jag klippte ut tyget efter mönstret och när jag var klar så hade jag båda delarna till de nya tightsen.

Tights

 

3. Därefter sydde jag ihop mitt-fram och mitt-bak. Detta sydde jag på overlockmaskinen.

Tights mittfram och mittbak sys ihop

Overlock sömnad

 

4. Efter att ha sytt ihop byxorna mitt-fram och mitt-bak höll jag upp byxorna i midjan. Då kunde jag lätt se vad som var fram och bak på tightsen. Därefter sydde jag ihop benen. Även detta med overlocken.

tights overlocksömnad benen

 

5. Efter att byxorna provats fanns det lite önskemål om justeringar av benen. Lite tajtare skulle det vara längst ner på benen. För att benen skulle bli lite tajtare så sydde jag bara en ny overlocksöm innanför den andra och så var tightsen snabbt lite tajtare. Längden på benen justerades också och syddes med vanlig raksöm på den vanliga symaskinen. Här var jag noga med att sträcka lite på tyget när jag sydde.

Tights-justeringar

 

6. I midjan syddes en kanal med symaskinen samtidigt som jag var noga med att sträcka på tyget. En resår trädes in i kanalen och sedan sydde jag en raksöm ovanpå resåren, så att den ska hållas på plats. Även här var jag noga med att sträcka tyget och även resåren.

 

Så här blev tightsen.

Tights-slutresultat

Tights och katt

Tights bakifrån

 

 

 

 

This entry was posted in Byxor. Bookmark the permalink.